THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP70 – Космически боклук [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В новия епизод от серията Vox Nihili, която реализираме с “Предизвикай правото!“, продължаваме да изследваме пресечните точки на науката и етиката.

Любо, Петко и Стоян обсъждат:

  • Какво представляват космическите отпадъци и защо ги има?
  • В какво се изразява т.нар. „Кеслеров ефект“?
  • Превръща ли се Космосът през антропоцена в едно голямо сметище?
  • Допринася ли космическия туризъм за проблемите със замърсяването на космоса или може да бъде „красивото лице“ на нашето космическо бъдеще?
  • Какви са екологичните измерения на пътуването в Космоса?
  • Кой ще определя правилата в Космоса и може ли „първите“ да се превърнат в пирати?
  • Имат ли самостоятелно политическо бъдеще хората, които решат да заживеят в „земни“ колонии на други небесни тела?
  • Защо етиката е част от разумността на човешките същества?

Започнахме с някои конкретни статистически данни относно летящите около Земята космически отпадъци, както и с констатацията за липсата на международна регулация, която да може да наложи конкретни задължения за държавите във връзка с предотвратяването и премахването на създаваните от нея отломки в Космоса. Разговорът скоро стигна до потребителската страст на хората и желанието им да станат космически туристи.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Дата на записа: 17 април 2020 г.

Споменато в епизода

За госта

Стоян Ставру е български юрист и философ. Той е доцент в секция “Етически изседвания” на ИФС при БАН. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Автор на първата книга по биоправо в България”„Видения в Кутията на Пандора. Биоправо“ (2014).

За подкаста

Най-новата ни мини-серия в Ratio Podcast изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.