THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP73 – Игра на дронове [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В новия епизод от серията Vox Nihili, която реализираме с “Предизвикай правото!“, продължаваме да изследваме пресечните точки на науката и етиката.

Любо, Васко и Стоян обсъждат:

  • Как общинските „търтеи“ контролират коронавируса?
  • Имат ли дроновете място в Чикагска конвенция и в единното европейско небе?
  • Какво значение имат цифрите 150 и 250?
  • Какво представляват т.нар. „антидрон системи“ и защо хора и животни не обичат безпилотните летящи системи (БЛС)?
  • Какво представлява „дрон-етиката“ и защо съществува етичен кодекс на журналистите, използващи дронове?
  • Война ли е войната с дронове или форма на високотехнологичен лов?
  • Какво означава самоуправляващ се дрон да взема решения, свързани с отнемането на човешки живот?
  • Какво всъщност стои зад думата „некроетиката“?

Разказахме за различните цивилни употреби на дроновете и рисковите, които се опитват да овладеят съществуващите юридически регулации на безпилотните летателни системи (апарати). Не успяхме да се сдържим само с примери за земеделски дронове, поради което и поговорихме за дроновете-убийци, използвани доста често в асиметричните войни в Близкия Изток.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Дата на записа: 24 април 2020 г.

Споменато в епизода

За госта

Стоян Ставру е български юрист и философ. Той е доцент в секция “Етически изседвания” на ИФС при БАН. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Автор на първата книга по биоправо в България”„Видения в Кутията на Пандора. Биоправо“ (2014).

За подкаста

Най-новата ни мини-серия в Ratio Podcast изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.