THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP75 – Най-тривиалната звезда [w/ Цветан Цветков]

“Само хлебарките могат да си позволят да не изследват Слънцето,” каза астрономът д-р Цветан Цветков в нашия разговор. За нас, хората, запознаването отблизо с най-близката ни звезда е важно както за съществуването ни днес, така и за дългосрочното ни оцеляване.

Цветан ни разказа какво знаем за Слънцето днес и какво се надяваме да научим от него в бъдеще. Той обясни:

  • Как ни топли Слънцето и защо не слагаме конвекторни радиатори близо до тавана?
  • Защо слънчевите затъмнения са важни за астрономите и как днес те създават “затъмнения в лаборатория”?
  • Какви са апокалиптичните сценарии, които ни дебнат от Слънцето?
  • Как да си обясните смяната на магнитните полюси с помощта на телефонен кабел?
  • С какво впечатлява обсерваторията ни в Рожен и защо си струва да инвестираме в нея?

Слушайте ни, за да се убедите, че Слънцето, макар и доста стандартна звезда, е най-важната, която можем да изследваме!

Можете да чуете още от Цветан във видеото от събитието, в което той участва, посветено на мисията Solar Orbiter.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon!

За госта

Д-р Цветан Цветков е асистент в Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория – БАН. Научните му занимания са свързани с изследване на процесите на ерупция в слънчевата атмосфера и особеностите на структурите в короната на Слънцето. Участва в няколко научноизследователски експедиции за наблюдение на пълни слънчеви затъмнения – в Турция (2006 г.), САЩ (2017 г.) и Чили (2019 г.). Слънчевите изследвания съчетава и с работата си в Националната астрономическа обсерватория Рожен.

За подкаста

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud. Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.