THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP76 – За правата на животните [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В новия епизод от серията Vox Nihili, която реализираме с “Предизвикай правото!“, продължаваме да изследваме пресечните точки на науката и етиката.

Любо, Никола и Стоян обсъждат:

  • Има ли различно отношение на човека към различните животни и защо?
  • Какво представлява хуманното отношение към животните и какви форми на жестокост спрямо тях са забранени от българското законодателство?
  • Има ли права многомилиардният пилешки пролетариат (пилетариат)?
  • Част ли са животните от страните или от предмета на „обществения договор“?
  • Може ли да отглеждаме „щастливи“ животни?
  • Дължим ли особено отношение към опитните животни?

Започнахме с разграничение между животните в няколко различни групи в зависимост от отношението на хората към тях: вредители, диви животни, селскостопански животни и домашни любимци. Срещу едно от тях човечеството води борба, а с други е постигнало различни форми на партньорства. В тези различни контексти поставяме въпросите дали концепцията за правата може да „оцелее“ в света на животните и или става въпрос единствено за система от механизми за управление на вината като специфично човешки психологически феномен.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Дата на записа: 12 юни 2020 г.

Споменато в епизода

За госта

Стоян Ставру е български юрист и философ. Той е доцент в секция “Етически изседвания” на ИФС при БАН. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Автор на първата книга по биоправо в България”„Видения в Кутията на Пандора. Биоправо“ (2014).

За подкаста

Най-новата ни мини-серия в Ratio Podcast изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.