THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP78 – Права и животни: интелигентност [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В новия епизод от серията Vox Nihili, която реализираме с “Предизвикай правото!“, продължаваме да изследваме пресечните точки на науката и етиката.

Любо, Никола и Стоян обсъждат:

  • Коя е Сандра и защо има име?
  • Притежават ли интелигентност животните и каква е разликата между интелигентност и самосъзнание?
  • „Аисторични“ ли са животните или живеят в свое „собствено“ време?
  • Има ли абсолютни темпорални граници на концепцията за права?
  • Справедливо ли е да разделяме и оценяваме животните според човешки критерии?
  • С какво стана известен лъвът Сесил?

Разказахме историята на орангутана Сандра, която беше спомената на няколко пъти в първия епизод, посветен на правата на животните. Разгледахме защо кравите с имена дават повече мляко, както и разпределението на различните роли в хищническите общества. В търсенето на основанията зад идеята животните да имат/нямат права споменахме Декарт (животните-автомати), Ницше и Витгенщайн (аисторичните животни, заседнали във времето), за да обещаем, че разговорът ще продължи.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Дата на записа: 13 юни 2020 г.

Споменато в епизода

За госта

Стоян Ставру е български юрист и философ. Той е доцент в секция “Етически изседвания” на ИФС при БАН. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Автор на първата книга по биоправо в България”„Видения в Кутията на Пандора. Биоправо“ (2014).

За подкаста

Най-новата ни мини-серия в Ratio Podcast изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.