THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP80 – Диференциални уравнения и сферични крави [w/ Виктор Данчев]

В този епизод си говорим с Виктор Данчев, Мениджър Мисии в компанията за наносателити Endurosat.

Всъщност, разговорът ни се рее далеч отвъд темата за космоса в полето на теоретичната физика. Ще чуете:

  • Как се справят физиците със знанието, че никога няма да имаме идеален модел на света?
  • Какво всъщност представляват елементарните частици и защо това прави вакуумът значително по-пълен?
  • Какви са различните типове хаос?
  • Можем ли да си обясним практически корен квадратен?
  • Каква е ролята на езика за Виктор и как трябва да говорим за максимална ефективност?

Ще се срещнем с вътрешната красота на диференциалните уравнения и ще разберете как физиците се справят с проблемите в млеконадоя.

Ако епизодът ви е харесал, гледайте презентациите на Виктор в наши събития:

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon!

За госта

Виктор Данчев е физик в ЕндуроСат и магистър по Теоретична Физика в Софийски Университет. Основните му интереси са в сферата на гравитацията, физиката на високите енергии и авиокосмическото инженерство.

От 2016 г. е координатор на най-голямата практическа образователна програма, свързана с Космоса, на Балканите – Космически Предизвикателства, която подготвя следващото поколение учени, инженери и предприемачи за космическия сектор чрез работа по реални проекти. Като част от тази програма, Виктор участва и в разработването на най-големия безплатен онлайн курс за космическо образование – Spaceport.

За подкаста

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud. Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.