THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP81 – Новите лица на експертите [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В новия епизод от серията Vox Nihili, която реализираме с “Предизвикай правото!“, продължаваме да изследваме пресечните точки на науката и етиката.

Любомир Бабуров и Стоян Ставру обсъждат:

  • Изчезват ли експертите, тъй като „ние си знаем всичко“?
  • По-малко свободни ли ставаме, когато делегираме свои способности към специалисти?
  • Какви са последиците от следването на трендове и моди за нашата автономност?
  • Инфлуенсърите и шоумените ли са „новите експерти“?
  • Каква е цената, която плащаме, за да живеем в едно общество на зрелищата?
  • Какви са предимствата и капаните на социалните медии като посредници в отношението „учител-ученик“?
  • Защо Vox Nihili?

Поводът за разговора ни беше следния коментар на Ivo в Discord канала на Ratio патроните:

В момента живеем във времена, където виртуалната, социална свързаност е в своеобразен пик, може би катализиран от глобалната пандемия и световния локдаун в който сме, но днес, сякаш повече от всякога, хората масово “крещят” и настояват да бъдат чути. Както се вика, да си правят каквото искат, но забелязвам покрай всичкия тоя вопъл който шуми от социалните мрежи, че масово много хора бъркат основни понятия и разбирания за обществата които сме изградили.

Много хора използват думата демокрация, когато искат да говорят за права. Бъркат понятия като права със задължения, или по-точно права с липсата на задължения. Всичко което не подлежи на личните разбирания, се поставя в графа „нарушаване на правата“. Тотално забравиха какво значи конституционно право, какво значи задължение, закон и прочие. Под израза „право на мнение“ повечето разбират, че имат право да правят каквото си искат.

Не знам дали това всичкото е производна на масовото човешко отстъпление от науката и учението или обратното, но живеем в спирала, където все повече искаме да бъдем чути, все повече си мислим, че нашия глас е миродавен.

Стремежа да „не сме част от стадото“ ни кара все повече и повече да изказваме нестандартни или нерационални мнения или пък да залитаме към такива. Това пък води до загуба на доверие в институции, правителства. Хората вече вярват на всеки, но не и на експертите.

Е, разговорът тръгна в неочаквани посоки 🙂

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Дата на записа: 13 юни 2020 г.

Споменато в епизода

За госта

Стоян Ставру е български юрист и философ. Той е доцент в секция “Етически изседвания” на ИФС при БАН. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Автор на първата книга по биоправо в България”„Видения в Кутията на Пандора. Биоправо“ (2014).

За подкаста

Най-новата ни мини-серия в Ratio Podcast изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.