THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP84 – Идентичност и кинцуги [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В новия епизод от серията Vox Nihili, която реализираме с “Предизвикай правото!“, продължаваме да изследваме пресечните точки на науката и етиката.

Любо и Стоян обсъждат:

  • Каква е философията на кинцуги (японското изкуство за поправяне) и концепцията за идентичност?
  • Какво представлява парадоксът на Кораба „Тезей“?
  • Какво се крие зад думите „проприоцепция“ и „просопагнозия“?
  • Наратив ли е нашата идентичност и лошо ли е това?
  • Какво би казал Дерек Парфит за идентичността ни във времето?
  • Как моята история за мен самия може да се сблъска с представата за моите интереси?

Използвахме японското изкуство кинцуги като вход и като метафора, през които да представим въпроса за човешката идентичност. Разговаряхме както за тялото като ядрото на нашата пространственост, така и за лицето като онази привилегирована зона от нея, чрез която взаимно се разпознаваме и общуваме помежду си. Разговаряхме и за значението на паметта, както и за възможната нормативност (принуда) зад концепцията за идентичност. Междувременно споменахме за всевъзможни неврологични „синдроми“, сред които синдромът на Капграс, синдромът на Турет и синдромът на Корсаков.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Дата на записа: 21 юни 2020 г.

Споменато в епизода

За госта

Стоян Ставру е български юрист и философ. Той е доцент в секция “Етически изседвания” на ИФС при БАН. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Автор на първата книга по биоправо в България”„Видения в Кутията на Пандора. Биоправо“ (2014).

За подкаста

Най-новата ни мини-серия в Ratio Podcast изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.