THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP86 – Плазма, лазери и щипка психеделици [w/ Станимир Кисьов]

Знаете ли че най-мощния лазер създаван някога всъщност е на няколко стотин километра от тук? 10 млн. милиарда вата или 1/10 от мощността на Слънцето ни, концентрирана в един светлинен импулс. Проектът се нарича Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), изгражда се в Букурещ и за него ще ни разкаже Станимир Кисьов.

От Станимир ще научите:

  • какви са приложенията на лазерите днес, от онкология до обезвреждане на радиоактивни отпадъци?
  • как лазер в Букурещ може да замени Големия адронен ускорител в ЦЕРН?
  • какво ще се случи с ръката ви, ако я поставите пред подобен лазер и натиснете червеното копче?

Петко и Никола водят този епизод, основно за да задават не-глупави въпроси и да извършат рязка маневра в посоката на темата от ядрена физика към психеделици. Чуйте повече!

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon!

За госта

Станимир Кисьов е физик, работи в Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), Букурещ (www.eli-np.ro). Тук се строят и ще бъдат използвани за научни изследвания два 10 PW лазера, най-мощните в света в момента. Проектът е европейски, с допълнително финансиране от страна на
Румъния.

За подкаста

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud. Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.