THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP93 – Зад маската на психопата [w/ Светлина Колева]

Вероятно когато чуете думата “психопат”, в главата ви изниква образът на Ханибал Лектър. Но наистина ли това е коректна асоциация?

В този епизод си говорим за психопатията със Светлина Колева, доктор по психология и главен асистент в СУ “Св. Климент Охридски”. От нея ще научим:

  • Как може да идентифицираме психопат?
  • Отглеждаме ли си психопат вкъщи и можем ли да предотвратим развитието на психопатични черти?
  • С какви похвати си служат психопатите?

Ако искате да разберете какъв процент от хората са психопати и предава ли се генетично психопатията, чуйте разговора на Петко и Светлина.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon!

За госта

Светлина Колева е доктор по психология, главен асистент в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Aвтор на книгата “Триархичен модел на психопатни личностни черти в юношеска възраст”. Монографията разглежда една от съвременните теории за психопатията – Триархичния модел на К. Патрик, Д. Фаулс и Р. Крюгер, в който това сложно състояние на психопатология се изграждаща от три фенотипни конструкта – невъздържаност, дързост и бруталност.

За подкаста

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud. Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.