THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP97 – Аутопсия на вируса [w/ Александър Цанков]

От криминалните сериали сме си създали ограничена представа за патологията. Всъщност, само 5% от работата на патолозите днес е свързана с аутопсии. Останалите 95% се случват пред микроскопа, където с тъканен анализ могат да бъдат разграничени близо 6000 човешки заболявания.

Д-р Александър Цанков ни разказа повече за това как патологията работи в момента и сподели на какво ни учат първите данни от патологични изследвания на пациенти с COVID-19:

  • Как промените с циркулацията на кръвта се оказват по-сериозният проблем при болестта?
  • Кои са алтернативите на инвазивно обдишване?
  • Как COVID-19 засяга други органи като бъбреците, стомашно-чревния тракт и плацентата?
  • Какви са генетичните предпоставки, които карат болестта да се развива по-тежко при някои?
  • Имат ли място генетичните терапии и CRISPR-Cas9 в разработването на лечение?

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon!

За госта

Проф. д-р Александър Цанков е професор по патология и ръководител на отдела ръководител на Отдела по аутопсия (патология) в Университетската клиника в Базел, Швейцария. Автор е на над 400 научни статии и монографии. Има редица научни награди, сред които и „Награда Дора-Сейф“ за изследване на рака на университетската болница Базел и награда “Рокитански” на Австрийското общество по патология.

За подкаста

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud. Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.